Afsluiting 100 jaar Vluchtoord Uden.

De werkgroep ‘100 jaar Vluchtoord Uden’ herdenkt in de loop van 2018 naar 2019 dat het precies 100 jaar geleden is dat de Belgische vluchtelingen Uden verlieten.

De afsluiting van deze herdenking is een groot Remembrance Concert van  Viva la Musica met operazangeres Tania Kross in april 2019. De opmaat naar dit concert vormt een aantal activiteiten zoals een lezing, een driedaagse busreis naar Ieper, een toneelspel in Naat Piek, een tentoonstelling en het tweede boek van burgemeester Hellegers over Vluchtoord Uden. Dit maakten Adriaan Sanders en Jacqueline van Driel van de werkgroep ‘100 jaar Vluchtoord Uden’ maandag bekend in Markant Uden.

De werkgroep besteedde in 2015 ook al uitgebreid aandacht aan de opening van het Vluchtoord. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bood de gemeente Uden tussen 1915 en 1919 onderdak aan meer dan 10.000 Belgische vluchtelingen. Zij hadden op de locatie van het huidige Vluchtoord hun eigen voorzieningen waaronder een school, ziekenhuis en kerk.  Ze legden er ook een wielerbaan aan.